Artiesten

Syb van der Ploeg

 

Genre

pop - rock - nederlandstalig - nationale bekendheid

Indicatieprijs

3995

Privegage

3995

Biografie

Als Syb van der Ploeg eind 2002 de Kast verlaat, wordt hij door vriend en vijand voor gek verklaard. Waarom zou iemand bij zijn volle verstand uit een van de succesvolste bands uit de Nederpophistorie willen stappen?  Syb had na een uiterst hectische periode met de Kast tijd en ruimte nodig om zich onder andere bezig te houden met een aantal andere projecten.

De muzikale loopbaan van zanger, componist en tekstschrijver Syb van der Ploeg begint halverwege de jaren 80. Syb krijgt landelijke bekendheid als frontman van De Kast, één van de populairste Nederlandstalige bands sinds lange tijd.
In de tien jaar van haar bestaan sleept de groep een dozijn gouden en platina platen in de wacht, evenals enkele TMF-awards en een Edison Award voor beste live-act. Syb geeft met de Kast uitverkochte concerten in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen, alsook  tweemaal in de Rotterdamse Ahoy, driemaal in de Amsterdam Arena en tenslotte ook driemaal in het Gelredome in Arnhem.
In Arnhem introduceert Syb ook de Amerikaanse Westcoast band Venice in Nederland en neemt hij in samenwerking met Venice de laatste cd van De Kast op.

Syb formeert in 2002 samen met vriend en mede Kastlid Nico Outhuijse de Engelstalige band Spanner. Een muzikaal gezien iets ander verhaal dan de Kast: de Nederpop wordt verruild voor een band met een stevige gitaarsound en Engelse teksten. Syb c.s. toeren o.a. met redelijk veel succes door Duitsland met als onbetwist hoogtepunt een tv-optreden in het befaamde muziekprogramma ‘Rock Palace’.
 
In 2005 debuteert Syb bij de rockmusical ‘Nostradamus’ met Kayak . In dat jaar is er ook een zeer succesvolle ‘Dommelsch Double Dutch’ concertreeks door Nederland met muzikale wederhelft Birgit Schuurman.
 
Geïnspireerd door de succesvolle optredens met Kayak komt Syb terecht in de musical over het leven van Rembrandt. Hier speelt Syb de hoofdrol; Rembrandt!  Getuige de vele enthousiaste reacties van de vakpers is Sybs’ eigenzinnige vertolking van Rembrandt een voltreffer.

Het theaterpluche houdt Syb in zijn greep;  vol enthousiasme zet hij de theatershow ‘Motel Westcoast’ op. Samen met  o.a. Julian Thomas, Edward Reekers, Mirjam Timmer (Twarres) en Han Kooreneef  treedt het gezelschap meer dan veertig keer op. De toer wordt op 27 april 2007 afgesloten ter afsluiting van de Radio 2 ‘Week van de Jaren 70’. Dit in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Meer dan 1.1. miljoen luisteraars beluisterden dit live-concert.
 
In 2008 is Syb tezamen met zijn band en producer Gordon Groothedde erg druk geweest om de unieke Fries- en Nederlandstalige dubbelaar ‘Hillich Fjoer’/ ‘Heilig Vuur’ op te nemen.  Syb schreef samen met zijn vaste gitarist Jeff Zwart, Maarten Peters, Gordon Groothedde en Han Kooreneef voor deze release. Het voltallige  Metropole Orkest verleende haar medewerking aan het indrukwekkende muzikale epos ‘8 baan’. 
De backingvocals op ‘Hillich Fjoer’/ `Heilig Vuur’  staan o.a.  op het conto van Kayaks’ Edward Reekers en Julian Thomas.  Syb ziet zijn terugkeer in de landelijke schijnwerpers met deze cd niet als een comeback. “ Ik ben in 2002 met de Kast gestopt omdat ik toe was aan wat nieuws”. 
Aan de cd is in alle rust gewerkt en is de tijd genomen om de liedjes te laten rijpen. Resultaat is uiteindelijk geworden een verzameling prachtige en persoonlijke nummers die Syb op het lijf zijn geschreven. Nadat alle Nederlandse teksten waren ingezongen werd dit ook nog eens over gedaan in Sybs’ ‘memmetaal’ ( moedertaal): natuurlijk het Fries!
In de maanden, voorafgaande aan de opnames en alle voorbereidingen was er ook nog eens een uitgebreide theatershow van Syb met zijn band. De titel ‘Alles uit de kast en meer’ is veelzeggend. Niet in de laatste plaats vanwege de tomeloze energie en artistieke veelzijdigheid van Syb.
 
Met de release van ‘Hillich Fjoer’/ ‘Heilig Vuur’ is de cirkel weer rond;
De release van de eerste Fries-Nederlandstalige cd na de Kast, was zeer geslaagd; de eerste single van het album: `Als ik jou zie´ werd een regelrechte top-tien hit.

In het voorjaar van 2009 doen Syb en zijn vrienden opnieuw een ‘rondje’ Motel Westcoast langs de Nederlandse theaters, met hoofdzakelijk uitverkochte zalen en opnieuw lovende recensies.
In dezelfde periode wordt Syb benaderd voor twee geweldige projecten: Allereerst zal hij samen met het Noord Nederlands Orkest, solisten Joseph Clark en Ellen Evers een symfonische ode brengen aan de legendarische popgroep Queen.
Deze vijf concerten zullen plaatsvinden in de 4 grote theaters in de drie noordelijke provincies.
 
Daarnaast zal Syb samen met Trudy Labij, Roberto de Groot, Suzan Seegers en Frits Sissing te zien zijn in de muzikale theatervoorstelling: ‘Sonneveld voor Altijd’, onder regie van Eddy Habbema.
Deze 80 voorstellingen starten in Nov 2009 en zullen het volledige theaterseizoen doorlopen tot April 2010.
 
Het jaar 2010 zal tevens een speciaal jaar zijn voor Syb, omdat hij samen met ’De Kast’ voor het eerst sinds 10 jaar met een nieuw album zal komen,
Dit zal rond Mei zijn. Eerder dit jaar begint al een reeks optredens in het clubcircuit en festivals. Op 24 september wordt het nieuwe album van De Kast 'Welkom Thuis' gepresenteerd in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen.
In het najaar zal ‘De Kast’ een theatertour doen langs zo’n 25 Nederlandse theaters i.v.m, hun 20-jarige bestaan.

Samenstelling

1 m